Isnin, 23 Mei 2011

~Luahan Hatiku~

Dah lama xupdate blog.. Mungkin disebabkan sem-4 yang sangat meletihkan diriku, dan mungkin sebab xde mood pun nak update. Xpela... jenguk blog ni pun sebab rasa nak luahkan apa yang terbuku dari dasar hati je. Kadang dengan kawan mungkin xterluah.. hmmm.. camne nak mula ye.. Semester ini sangat2 membuatkan aq rasa tertekan, rasa ditekan, rasa menekan (ape yang aq cakap ni?). Semuanya rasa xbetul. Dengan kawan2 kadang aq bermasalah. Itu xbetul, ini xkena.. Semua yang dari diriku semuanya salah. Ntahla...kadang kecewa pun ada. Sahabat yang baik sentiasa menasihati bilamana sahabatnya itu melakukan kesalahan. Menasihati atas dasar rasa kasih dan sayang kepadanya. Bukan untuk menjatuhkan dia! Tapi yela.. manusia itu xsempurna. Kita mungkin mengharapkan agar dia dapat berubah, tapi bukan tugas kita untuk memaksa dia berubah. Semester ini jugaklah kekerapan aq dituduh atas satu2 masalah meningkat. Heran betul aq.. Bila disuruh kemukakan bukti xmampu pulak nak kemukakan.. Sekadar belajar agama tapi pengamalan xpulak begitu. Bila xmampu kemukakan bukti diberikannya alasan "Kalau xde angin, masakan pokok akan bergoyang?".. Xde kaitanla, camtu senanglah nak menuduh siapapun dengan satu2 tuduhan. Semoga Allah beri petunjuk kepadanya.

Cuma apa yang aq harapkan. Kita (buat sahabat2 yang baca luahan ini) sama2 belajar serta mendalami ilmu agama ini. Mungkin kalian tidak rasakan apa yang aq pendam selama ini. Aq harap kita dapat bimbing antara satu sama lain. Bukan canang keburukan seseorang pada siapapun. Itu akhlak yang kita kene jaga. Jaga aib sahabatmu ibarat menjaga aibmu sendiri. Tapi xramai yang sedar. Semoga Allah bimbing kita kearah yang diredhainya.

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” Q.S Al-Hujuraat : 12

2 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...